İzmir ÇED Raporu

ÇED raporu; yönetmelikte yer alan ve bakanlık tarafından onay kararı verilen bir rapordur. Bu rapor hazırlanması sürecinde özel olarak kullanılan formatlar vardır. Özel olarak uygulanan formatlar uygun bulunduğu takdirde ÇED olumlu belgesine hak kazanılır. Çevresel etki değerlendirmesi (çed) raporları çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından incelenir. ÇED yeterlilik belgesi sahibi şirketler gerekli başvuru dosyasını hazırlayıp, e-çed sistemi üzerinden başvuruyu gerçekleştirirler. Başvuru sonrasında komisyon toplanır ve rapor incelenir. Bu komisyon toplantısı sonrası olumlu veya olumsuz bir karar verilir.

ÇED Raporu Nedir?

ÇED, çevresel etki değerlendirmesi anlamına gelmektedir. Daha detaylı şekilde ele alırsak ÇED raporu, planlama aşamasındaki bir proje ya da gelişmenin çevre üzerindeki olumlu ya da olumsuz, dolayısıyla önemli etkilerinin belirlenmesi çalışmasıdır.

Bir proje ya da gelişmenin, çevreye oluşturabileceği sürekli veya geçici nitelikte potansiyel etkileri, ÇED raporu hazırlanarak detaylı şekilde ortaya koyulabilmekte, oluşabilecek etkilerin sosyal sonuçları ve alternatif çözümlerini de içine alan analizler hazırlanabilmektedir. Böylece, detaylı değerlendirme yapılarak olumlu ve olumsuz etkiler henüz proje planlaması aşamasında belirlenebilmekte, dolayısıyla olumsuz etkiler önlenebilmekte ya da çevreye zarar vermeyecek şekilde en aza indirgenebilmektedir.

ÇED Raporunun Amacı Nedir?

ÇED raporu, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevreyi bir arada mümkün kılan bir tür çevre koruma aracıdır. Sağlanacak gelişmelerin ve kalkınma sağlayacak projelerin çevreye zarar vermeden, hatta çevreyi koruyacak şekilde gerçekleştirilmesi, ÇED uygulaması ile mümkündür.

Ekonomik ve sosyal gelişme, yeni yaşam koşullarında gerekli hatta hayati bir noktaya sahiptir. İşte bu yüzden ÇED raporu, ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmadan, ekonomik politikalar karşısında çevre değerlerini koruyarak, planlanan faaliyetlerin çevreye olumsuz etkiler oluşturmadan uygulanabilmesini amaçlamaktadır.

ÇED Raporu Nasıl Hazırlanır?

ÇED raporu, henüz planlama aşamasında bulunan bir projenin potansiyel olumsuz etkilerini önceden tespit etmeyi, bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınmasını ve uygulanmasını içermektedir. Detaylı analiz ve değerlendirmelerin yapılabilmesi, ancak bir rapor hazırlama süreci ile mümkündür.

ÇED raporu hazırlanma süreci, hayata geçirilmesi planlanan projenin çevreye oluşturabileceği potansiyel etkilerin değerlendirilebilmesini sağlayan çalışmalar gerektirmektedir. Bu bağlamda bir ÇED raporu hazırlanma sürecinin; başvuru, inşaat öncesi, inşaat, işletme ve işletme sonrası gibi belli başlı çalışmalardan oluştuğunu söyleyebilmekteyiz.

ÇED Raporu Nasıl Kontrol Edilir?

ÇED raporu komisyon tarafından değerlendirildikten sonra verilen karara göre çalışmaların yürütülmesi için bir çalışma bütünüdür. ÇED raporu için komisyon tarafından alınan olumlu karar sonrası işletmeler, sundukları taahhütleri gerçekleştirip gerçekleştirmediği hususu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirli dönem aralıklarında kontrol altında tutulur.
Proje sahibi alınan olumlu karar sonrası yapılacak yatırımın başlangıç durumunu ve izleme raporlarını ilgili kurumlara yaptırmakla birlikte bu raporları bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.