30 Kas Çevre Görevlisi
Sürekli değişim ve gelişim halindeki yenidünya düzeninde, çevrenin korunması, üretim ve hizmet faaliyetlerinde çevresel duyarlılığın esas alınarak gelişim ve değişim gerçekleştirilmesi çevresel yönetim sistemiyle mümkündür. Bu noktada, gerçekleştirilen faaliyetlerin çevre kirliliğine sebep olabilecek ya da potansiyel oluşturabilecek nitelikleri, ancak düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen denetimler ile tespit edilebilmektedir.
Çevre kirliliğinin ve girişimlerin çevreye olası etkilerinin planlanmasından, denetlenmesinden ve takibinden sorumlu kişiler, çevre görevlisi olarak adlandırılmaktadır.
Çevre Görevlisi Kimdir?
Çevre görevlisi, denetime tabi kurum, kuruluş ya da işletmelerin mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirmekle ve alınan tedbirlerin etkili şekilde uygulanıp uygulanmadığını takip etmekle yükümlü kişidir. Çevre görevlisi bu yükümlülükler çerçevesinde, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenlemekte, ilgili tesiste ya da çevre yönetim hizmeti veren çevre danışmanlık firmasında faaliyet göstermektedir. Çevre görevlisi, bakanlık tarafından verilen bir belgeye ve ilgili belgenin gerekli kıldığı belli başlı sorumluluklara sahiptir.
Çevre Görevlisinin Sorumlulukları Nelerdir?
Çevre görevlisi, çevresel yönetim hizmetinin planlı ve başarılı şekilde gerçekleştirilebilmesiaçısından belli başlı sorumluluklara sahiptir. Bu sorumlulukları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- Çevre görevlisi, yılda bir defadan az olmamak şartıyla, ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik gerçekleştirmek ve iç tetkik sonucunda bir rapor hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis veya faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla yükümlüdür.
- Yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izlemesi ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmesi gerekmektedir.
- Uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda, tesis veya faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunması ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
- Yürütülen çalışmaları düzenli olarak takip etmesi ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmesi gerekmektedir.
- Çevre yönetimi faaliyetlerini mevzuata uygun bir şekilde yürütmesi ve koordine etmesi oldukça önemlidir.
- Tesis veya faaliyetin çevresel konularda alması gerekli izin, lisans ve belgeleri alma, güncelleme ve yenileme çalışmalarını yürütmesi gerekmektedir.
- İstenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta; zamanında ve eksiksiz olarak iletmek de çevre görevlisinin sorumluluğundadır.
Ayrıca; Bakanlık veya il çevre ve şehircilik müdürlüklerince yapılacak denetimlerde hazır bulunması, gerekli belge ve bilgileri sağlaması ve öğrendiği bilgileri ticari sır olarak saklı tutması gerekmektedir.
Kimler Çevre Görevlisi Olabilir?
Çevre görevlisi olacak kişilerde aranan kriterleri genel itibariyle şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun
- En az dört yıllık üniversitelerin balıkçılık teknolojisi mühendisliği, endüstri mühendisliği, fizik mühendisliği, gıda mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, maden mühendisliği, orman mühendisliği, orman endüstri mühendisliği, su ürünleri mühendisliği, tekstil mühendisliği ve ziraat mühendisliği, fizik, kimya veya biyoloji bölümlerinden mezun
Ayrıca, Çevre Görevlisi olarak görev alacak kişilerin, bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olması gerekmekte, bakanlık merkez ve taşra teşkilatının çevre yönetimi ve çevresel etki değerlendirmesi birimlerinde, yönetmelikte belirtilen görev ve sürelerde çalışmış olması gerekmektedir.
Çevre Görevlisi Eğitimi
Çevre görevlisinin yukarıda sıralamış olduğumuz alanlarda en az 4 yıllık üniversite eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bununla birlikte, bakanlıkça yapılacak ya da yaptırılacak sınavı başarıyla geçmesi, eğitim bakımından gerekli donanıma sahip olup olmadığına dair önemli bir noktayı oluşturmaktadır.
Çevre Görevlisi Belgesi
Çevre yönetimi yönetmeliği gereğince belirtilen süre ve görevlerde, bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarının çevre etki değerlendirme ve çevre yönetimi birimlerinde çalışmış olan, bakanlık tarafından gerçekleştirilen sınavdan başarılı olan 4 yıllık lisans eğitimi almış kişilere, bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilmektedir.