Çevre Yönetimi

Çevre, bütün varlıkların içinde yaşadığı ortamdır. Bu en basit tanımıyla bile, aslında bütün bir işleyişin canlılığını sağlayan mekanizma olduğu ister istemez vurgulanmaktadır. Bütün varlıklar için hayati işleyişi sağlayan bu mekanizma, yaşanan değişim ve gelişimlerin arasında göz ardı edilebilmektedir. Çevre yönetimi, bütün varlıkların içinde yaşadığı ortamın
sürdürülebilir kılınmasını amaçlamakta ve bu doğrultuda faaliyet göstermektedir.

Çevre Yönetimi Nedir?

Çevre yönetimi, bir kuruluşa ait üretim, hizmet ve detaylı süreçlerin tümünde, potansiyel nitelikteki anlık ya da uzun vadeli etkilerin sistematize şekilde yönetilmesi işlemidir. Çevre yönetimi, ilgili kuruluşa ait bütün üretim ve hizmet süreçlerinin detaylı ve sistemli şekilde yönetilmesidir. Bir kuruluşun üretim ve hizmet süreçleri, pek çok detaydan oluşmakta, bu noktalarda doğaya verilebilecek zararlar gözden kaçırılabilmektedir. Ancak çevre dediğimiz şey, bütün varlıklarla birlikte yaşadığımız evdir ve sürekliliği tüm varlıklar açısından hayati bir önem taşımaktadır. Çevre yönetimi, bütün bu üretim ve hizmet aşamalarını, çevresel etkileri detaylı şekilde ele alarak sürdürülebilir hale getirmek için
faaliyet göstermektedir.

Çevre Yönetimi Sisteminin Amacı Nedir?

Çevre yönetimi, yeni yaşam koşullarının gerekli kıldığı gelişim süreçlerinde, üretim ve hizmet detaylarının çevresel faktörlerin ön planda tutularak gerçekleştirilmesini, çevrede oluşabilecek olası risklerin ortadan kaldırılmasını ya da önlenmesini amaçlamaktadır. Çevre yönetimi sistemi ile çevresel etkilerin en aza indirgenmesi, kirlilik riskinin azaltılması, çevre mevzuatına uygunluğun sağlanması amaçlanmakta, her açıdan sürdürülebilir bir iş akışı oluşturulabilmektedir.

Nasıl Başarılı Olur?

Çevre yönetimi sistemi, çevresel kalitenin korunması ve çevre sorunlarının çözülmesi açısından belli bir planlama ile hareket etmelidir. Bu planlamanın, amaca yönelik strateji ve politikaları içermesi başarılı sonuçları beraberinde getirmektedir. Çevre yönetimi sistemi, çevresel etkilerin detaylı şekilde ele alınmasını amaçlayan bir örgütlenmenin, strateji ve planlama içeren yönetimiyle başarı sağlayabilmektedir.

Çevre yönetimi sistemleri, çoğunlukla doğadan kısa vadeli amaçlarla yararlanılması, sağlıksız piyasa işleyişine sahip olunması, ilkel teknolojiler kullanılması ve dengesiz değişim ilişkileri sebebi ile hatalı ve başarısız sonuçlar oluşturmaktadır.

Çevre Yönetim Sistemi Kimler İçin Uygundur?

Üretim ve hizmet faaliyeti gösteren kurumların çoğu doğa ile yakın ilişki içerisindedir, Bu nedenle büyük ya da küçük bütün firmaların çevre yönetim sistemine başvuruda bulunması gerekmektedir. Çevre yönetimi, her türden şirketin başvuruda bulunmasının mümkün olduğu bir sistemdir.

Endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren kurumların çevre yönetim sistemine mutlaka başvurması gerekmektedir. Bununla beraber, üretim yapan, temelde hizmet sunan ve ticaretle alakalı olan büyük ya da küçük her türlü şirketin çevre yönetim sistemine başvurması gerekmektedir.

Çevre Yönetimi Sertifikası Nasıl Alınır?

Çevre yönetimi sertifikası için temel alınan unsurlar; kurumun ilgilendiği iş alanı, müşteri potansiyeli ve gerçekleştirdiği hizmetlerdir. Bu temel unsurların ele alındığı çevre yönetimi sertifikası alınma aşamalarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Başvurunun Yapılması
  • ISO 14001 Belgesinin Dokümantasyon Kurulumu
  • Denetim Planlaması
  • Planlanan Denetimin Gerçekleştirilmesi
  • ISO 14001 Belgesinin Teslimi

Öncelikle başvuruda bulunan kurumlar, dökümanlar eşliğinde sunulan belgeler ile temel unsurları açısından ele alınmaktadır. Çevre yönetimi planlamasının hayata geçirilmesi ve denetim planlamalarının gerçekleştirilmesi halinde belge teslimi gerçekleştirilmektedir.