26 Şub Aydın Çed Raporu
Türkiye’de 1993 yılından bu yana etkin bir şekilde uygulanan Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED),çevrenin planlanması ve korunması konusunda oldukça etkili bir çevre yönetim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) ile birlikte herhangi bir alanda yapılması veya açılması planlanan proje ya da faaliyetin, bulunacağı çevre üzerindeki etkilerinin belirlenmesini sağlayan bir süreçtir.
Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) ile birlikte yapılması planlanan proje ya da faaliyetin, çevreye vereceği olumlu veya olumsuz etkilerin belirlenip buna uygun çözümlerini de ortaya koyan destekleyici ve analiz eden bir değerlendirme sürecidir. Çevresel Etki Değerlendirmesi yönetmeliğine göre, açılması planlanan tesis ya da faaliyetlerin öncelikli olarak ÇED raporu almaları gerekmektedir. Aydın il sınırları içinde yeni bir tesis ya da faaliyet açmak isteyen kişilerin, tesis ya da faaliyetin çevreye vereceği olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlendiği ÇED raporunu alması şarttır. Aydın il sınırları içinde ÇED raporu alan firma sahipleri ÇED raporu sonucu aşağıdaki sonuçlardan birini elde edeceklerdir.
- ÇED Olumlu,
- ÇED Gerekli Değildir,
- ÇED Kapsam Dışı/Muaf
ÇED Raporu sonucunda alınan karar sonucu tesis ya da faaliyet sahiplerinin teşvik, yatırım, kullanım ve izin yapı ruhsatı, onay ya da ihale etmeleri mümkün olacaktır. ÇED yönetmeliğine göre Aydın il sınırları içinde ÇED raporu alması gereken proje ve tesisler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Tarım – Hayvancılık
- Sanayi
- Doğalgaz- Petrol
- Enerji
- Madencilik
- Turizm
- Ulaşım
- Kimya – İlaç – Atıklar
ÇED raporu ile birlikte amaçlanan; yapılması planlanan tesis ya da faaliyetin çevre değerlerini ekonomik politikalara karşı korumak, ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmadan faaliyetin her aşamasında çevreye verecekleri olumlu ya da olumsuz etkilerin belirlenmesini sağlamaktır. ÇED raporu sayesinde yapılması planlanan tesis ya da faaliyetin, çevreye vereceği öngörülen tüm olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması, sorunun en aza indirilmesi ya da gerekli tedbirlerin alınması mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra proje ya da faaliyet sahibinin maliyetini azaltacak seçeneklerin ortaya çıkarılması ve karar verme sürecinde güvenilir bir yaklaşım sağlayarak demokrasiye katkıda bulunulması da sağlanmaktadır.
ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulmaktadır.