ÇED Muafiyeti

ÇED Muafiyeti

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) , ülkemizde 1993 yılından bu yana yapılması planlanan her proje ve faaliyet öncesinde uygulanmaktadır. ÇED yapılması öngörülen proje ya da faaliyetlerin, çevreye vereceği öngörülen olumlu veya olumsuz tüm etkilerin belirlendiği bir süreçtir. ÇED sayesinde yapılması planlanan proje ya da faaliyetin, çevreye vereceği geçici ya da kalıcı etkilerin belirlenerek gerekli tüm önlemlerin alınması veya önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

Buradan yola çıkılarak yapılması planlanan her yeni proje ve faaliyet öncesinde, mutlaka ÇED raporu alınması gerekmektedir. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu ÇED yönetmeliğine göre, EK-1 ve EK-2 listeleri olarak hazırlanan faaliyet alanları dışında bir faaliyette bulunmak isteyen firmaların ÇED raporu almalarına gerek duyulmamaktadır. Bunun yerine Ek-1 ve Ek-2 faaliyet alanları dışında yer alan firmaların ÇED Muafiyeti almaları gerekecektir.

ÇED Muafiyet görüşü alabilmek için, firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarına başvurmaları gerekecektir. Çed muafiyet belgesi alabilmek için, Bakanlık tarafından istenen belgelerin hazır edilmesi gerekmektedir. Çed muafiyeti için firmalardan istenen evraklar ise şöyledir;

  • Faaliyet sahibi ve Kimlik Bilgileri
  • Faaliyetin Koordinat Bilgileri
  • Faaliyet Sahibinin Vergi Dairesi ve Numarası
  • Faaliyetin Kapasitesi ve Faaliyet Özeti
  • Başvuru Formu
  • Kapasite Raporu
  • Ruhsat
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Çevre danışmanı tarafından hazırlanan proje özeti

İstenen belgelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edilmesinin ardından yapılan başvuruya istinaden, başvurudan yaklaşık 1 ya da 2 hafta sonra denetime gidilmektedir. Şayet yapılması planlanan proje ya da faaliyet Ek-1 ve Ek-2 listelerinin dışında yer alıyorsa, ÇED muafiyeti alabilmektedir. ÇED muafiyet görüşü için herhangi bir ücret ödenmemektedir. Alınan ÇED Muafiyet görüşünün geçerlilik tarihi bulunmamaktadır. Firma adresini değiştirmediği ya da firma sahibi değişmediği sürece alınan görüş geçerliliğini korumaya devam edecektir.

ÇED muafiyet yazısı alan firmaların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan diğer yönetmeliklere uymaları gerektiğidir. Örneğin atıkların doğru bir şekilde ayrıştırılması, atıkların gönderimlerinin yapılması veya atık yönetim planının alınması gibi çalışmaların, bakanlık tarafından yapılacak olan denetimlerde ibraz edilebilir olması gerekmektedir.