07 Oca Manisa ÇED Raporu
Amerika’da 1969 yılında yürürlüğe giren Ulusal Çevre Politikası Kanunu, Türkiye’de 1983 Ağustos ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kavramıyla çevre mevzuatına girmiş bulunmaktadır. 1993 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ,çevre yöntemi konusunda yapılması planlanan faaliyetlerin çevreye ve faaliyet alanında yaşayan insanlara olumlu veya olumsuz etkilerini değerlendiren bir araçtır. Herhangi bir çevre üzerinde yapılması planlanan faaliyet veya projeler için öncelikli olarak ÇED Raporu hazırlanması gerekmektedir.
Manisa il sınırları içerisinde planlanmış faaliyet ve projelerin, çevreye ve yapılması planlanan alanda yaşayan nüfusa etkilerinin belirtildiği ÇED Raporu firmamız tarafından hazırlanmaktadır. ÇED Raporu planlanan proje ve faaliyetin, bulunduğu çevrede oluşturacağı geçici veya devamlı etkilerini ve dolayısıyla bununla birlikte ortaya çıkabilecek sonuçları çözümleri ile birlikte ele alınan bir analiz olarak değerlendirilmektedir.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) proje ve faaliyetlerin planlaması aşamasında projeler hakkında ilgisi bulunan tüm tarafların görüş, düşünce ve bilgilerini beyan ettikleri, tüm bu karşılıklı beyanlar sonucunda projenin olumlu bir şekilde ilerlemesi ve gerçekleşmesine katkı sağlayan bir süreçtir.
Manisa il sınırları içinde faaliyet veya projeleri bulunan firmaların ÇED raporu tarafımızca hazırlanmakta ve süreç takip edilmektedir. Firmaların ÇED Raporu sürecinde faaliyete geçmemeleri gerektiği, aksi takdirde hukuksal anlamda cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları önemle bildirilmektedir. ÇED yönetmeliğinde “ Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı çıkmadan, proje veya faaliyetlere onay, izin, teşvik veya ruhsat verilmemektedir.
Firmamız tarafından hazırlanan ÇED Raporu ile proje veya faaliyete başlamak isteyen firmaların, Çevresel Etki Değerlendirmesi ile elde edeceği faydaları şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;
- Proje veya faaliyetin hazırlık aşamasında, çevreye olumsuz etki edecek durumların belirlenmesi ve bu olumsuzlukların önüne geçilmesi,
- Proje veya faaliyet maliyetinin daha aza indirgenmesi için farklı seçeneklerin sunulması,
- ÇED sayesinde proje veya faaliyetin güvenilir ve çevreye duyarlı bir yapılanma olduğunun gösterilmesi
Buradan yola çıkarak Manisa’da yeni bir faaliyete başlamak isteyen, faaliyet kapasitesini arttırmak ya da yer değişikliğine gitmek isteyen faaliyet sahiplerine, ÇED Raporu hazırlanması ve raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmesi konusunda firmamızdan destek almaları mümkün olacaktır.