MOTAT (Mobil Atık Takip Sistemi)

MOTAT (Mobil Atık Takip Sistemi)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında uygulamaya konulan MOTAT, firmaların üretmiş oldukları katı veya sıvı atıkların üretildikleri yerden alınarak geri kazanmak veya bertaraf etmek üzere ilgili merkezlere olan sevkini online bir şekilde takip etme sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Firmaların yıllık üretmiş oldukları atık miktarını ve bu atıkları imha etmek ya da geri kazanmak için tercih ettikleri yöntemleri de aynı şekilde Motat sistemiyle kolay bir şekilde denetim altına almak mümkün sayılmaktadır. Özellikle, tehlikeli atık üreticilerinin zorunlu olarak kullanmaları gereken Motat sistemi ile tehlikeli atıkların güvenli bir şekilde alınarak taşınması ve ilgili tesislere teslim edilmesi doğayı ve çevreyi korumak adına oldukça olumlu bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Motat sisteminin sağladığı faydaları sıralayacak olursak;

  • Atık üreticilerinin atıkları alınmasından ilgili tesislere taşınması noktasına kadar 7/24 izlenmektedir.
  • Motat sistemi ile yalnızca lisanslı taşıyıcı firmalar çalışabilmektedir.
  • Motat sistemine kayıtlı olan lisanslı taşıyıcılar, taşıma işlemlerini yönetmeliğe uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.
  • Taşıma esnasında meydana gelebilecek en ufak bir sorunda güvenlik güçlerinin bölgeye ulaşması sağlanmaktadır.

Atığı bulunan firmaların Motat sistemini kullanabilmek için izlemesi gereken adımlar ise şöyledir;

  • Atık gönderim işlemleri kısmından atık üreticisinin ne tür atık göndereceği, atığı taşıyacak olan firmayı ve göndereceği tesisi seçmelidir. Oluşturulan atık transfer talebi hem gönderici firmada, hem taşıyıcı firmada hem de geri kazanım ya da bertaraf tesisinin sisteminde gözükecektir.
  • Atık transfer talebi sonucunda atık gönderen firmada taşıma kontrol numarası(TKN), atığı taşıyacak firmada ise taşıma doğrulama numarası(TDN) oluşacaktır. Her iki numarada işlemi karşılıklı olarak doğrulamak için gereklidir.
  • Atığın yüklendiği araçta yer alan Mobil Terminal’e taşıma kontrol numarası ve taşıma doğrulama numarası sisteme girilerek atığın kilosu tartılır ve sisteme kayıt işlemi gerçekleştirilmiş olur.
  • Atığın üreticiden alınıp geri kazanım ya da bertaraf için getirildiği tesiste ise, yine Motat üzerinden oluşturulan Boşaltma Onaylama Numarası(BON) mobil terminale girilecektir. Bu sayede atığın üreticiden alınıp güvenli bir şekilde tesise boşaltıldığı onaylanarak atık taşıma süreci tamamlanmış olacaktır.
  • Motat üzerinden yapılan atık taşıma işlemleri çevrimiçi olarak anlık takip edilebilmektedir.